Regionalt investeringsstöd
Regionalt investeringsstöd kan delfinansiera investeringar eller lönekostnader som genomförs i stödområde 1, 2 och 3. Stödet ges för investeringar i till exempel byggnader och maskiner samt lönekostnader till följd av en investering, som utbildning och konsulttjänster.
Regionalt investeringsstöd är en svensk statlig finansieringsform avsedd för investeringar inom de regionalpolitiska stödområdena. Stödet ska främja ekonomisk tillväxt, samhällsekonomisk lämplig lokalisering av näringslivet och en balanserad regional utveckling.
För att du ska kunna söka regionalt investeringsstöd ska din investering finnas inom stödområde 1, 2 eller 3 enligt kartan se här. Stödområdena omfattar hela Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och Dalarnas län, med undantag för vissa demografiska statistikområden, dvs DeSO-områden.
I stödområdena ingår dessutom följande kommuner:
- Gävleborgs län: Ljusdals, Bollnäs, Hudiksvalls, Nordanstigs, Ockelbo, Ovanåkers, Söderhamns, Hofors och Sandvikens kommuner.
- Västra Götalands län: Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Melleruds, Åmåls, Gullspångs, Karlsborgs, Tibro och Töreboda kommuner.
- Västmanlands län: Fagersta, Norbergs och Skinnskattebergs kommuner.
- Örebro län: Hallsbergs, Hällefors, Laxå, Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner.
- Södermanlands län: Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner.
- Östergötlands län: Boxholms, Finspångs, Kinda, Motala, Valdemarsviks, Ydre, Åtvidabergs och Ödeshögs kommuner.
- Jönköpings län: Aneby, Nässjö och Tranås kommuner.
- Gotlands län: Gotlands kommun.
- Kalmar län: Emmaboda, Hultsfreds, Högsby, Oskarshamns, Torsås och Västerviks kommuner.
- Kronobergs län: Lessebo, Markaryds och Uppvidinge kommuner.
- Blekinge län: Karlshamns, Olofströms och Ronneby kommuner.
- Skåne län: Bromölla, Hässleholms, Osby, Perstorps och Östra Göinge kommuner.
- Värmlands län: Torsby, Arvika, Eda, Filipstads, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle och Årjängs kommuner.
Följande verksamheter kan få stöd
Stödet kan ges för investeringar i materiella och immateriella tillgångar. En förutsättning är att investeringen är tillväxtinriktad och bidrar till en hållbar utveckling för företaget och den aktuella regionen.
Stödnivåer
Bidraget är maximerat till 40% (beroende på företagets storlek och aktuellt stödområde). En individuell prövning av stödets storlek görs i alla ärenden, med hänsyn till investeringens betydelse för samhället och tillväxt. Hänsyn tas även till typ av investering, investeringskostnad, typ av företag samt vart i landet företaget verkar. Grundprincipen är att ingen ska få mer stöd än vad som krävs för att investeringen ska bli av. Utbetalning görs i efterhand, vid större belopp även vid flera tillfällen.
Särskilda regler gäller för stora företag
Stöd kan enbart ges till stora företag om investeringen är en nyetablering av en verksamhet – eller en ny verksamhet som inte liknar den som har utförts tidigare vid en befintlig anläggning.
Övriga villkor
Det är viktigt att du skickar in din ansökan till innan du gör investeringen. Om du får stöd ska du göra investeringen inom tre år från att du fått beslutet. För att stödet ska beviljas måste verksamheten bedömas bli lönsam och varaktig.
GIA Sweden har lång erfarenhet av att assistera företag i ansökningsprocesser (se ”Framgångsrika projekt”).
Intresserad?
Kontakta oss, så berättar vi mer.
Myndighet: Tillväxtverket
Kategori: Regionala projekt
Länk: Tillvaxtverket